مقدمه:
شهرستان كازرون، با پيشينه اي تاريخي و مناطق ديدني و جذاب، از شهرستانهاي مهم استان فارس و كشور پاك و سر بلند ايران است. آثار ارزشمند و پر جاذبه اي چون شهر تاريخي بيشاپور و تنگ چوگان، درياچه پريشان، دشت هاي سر سبز و پر طراوت شقايق و نرگس و رودها و چشمه هاي زلال كه هر يك به تنهائي ساعت ها چشم هر بيننده اي را مسحور زيبائي خود مي نمايد در كنار مردمي خونگرم، مومن، مبارز، آگاه و سختكوش، تركيبي از عظمت و زيبائي مي آفريند كه نقاش طبيعت با دست تواناي خويش در تابلوئي زيبا به نام « شهرسبز» ترسيم نموده است.
اگر چه در منابع معتبر تاريخي توصيف اين بخش از ميهن اسلامي بارها و بارها عنوان شده و شاعران و اديبان، پيرامون آن زبان به مدح و ثنا گشوده اند اما با اين وجود بايد اذعان داشت كه اين سرزمين آنچنان كه شايسته و در خور شأن آن بوده به مردم عزيز ايران و جامعه بزرگ جهاني معرفي نشده است.
ويژگيهاي جغرافيايي
موقعيت جغرافيايي
شهرستان كازرون يكي از شهرستان هاي استان فارس است كه در جنوب ايران قرار دارد و در51 درجه و 39 دقيقه و 15 ثانيه طول شرقي و 29 درجه و 27 دقيقه عرض شمالي واقع شده است. وسعت اين شهرستان حدود 4119 كيلو متر مربع و ارتفاع متوسط آن از سطح دريا حدود 950 متر مي باشد. اين شهرستان از طرف مغرب و شمال به شهرستان ممسني، از طرف مشرق به شهرستان شيراز، از طرف جنوب غربي به استان بوشهر و از طرف جنوب به شهرستان فيروز آباد محدود مي گردد. فاصله شهر كازرون تا شيراز 150 كيلومتر، تا بوشهر 180 كيلو متر و تا پايتخت 1060 كيلومترمي باشد.
پستي و بلندي ها
شهرستان كازرون يك منطقه كوهستاني است و امتداد ارتفاعات اين شهرستان همانند ساير نقاط ديگر استان شمال غربي جنوب شرقي است. ارتفاعات قسمت شرق و جنوب شرقي اين شهرستان كه شامل ارتفاعات كوهمره سرخي و دشت ارژن است داراي پوشش گياهي قوي بوده و محل عبور ايلات و طوايف مختلف عشاير استان مي باشد. مابين مناطق كوهستاني اين شهرستان دشت هاي وسيعي قرار دارد كه معروفترين آنها دشت كازرون، دشت جره و دشت كمارج مي باشد. اين دشت ها از نظر كشاورزي و دامداري از اهميت ويژه اي بر خوردار است. بلند ترين كوه اين شهرستان كوه « انار» است كه داراي ارتفاعي حدود 2941 مترازسطح دريا مي باشد.
ويژگيهاي اقليمي ( آب و هوايي)
آب و هوا:
شهرستان كازرون داراي آب و هواي گرم است كه زمستان هاي آن توام با بارندگي و تابستانهاي آن خشك مي باشد، شدت گرما در مناطق مختلف متفاوت است. در جنوب ( خشت و كنار تخته ) هوا گرم است ولي در شمال ( كوهمره نودان ) كه موقعيت كوهستاني دارد نسبتا ملايم است. در فصل بهار آب و هواي شهرستان بسيار مطبوع و دلنشين است.
دما:
طبق اطلاعات مربوط به ايستگاه كليماتولوژي شهر كازرون در يك دوره 24 ساله مي توان گفت كه سرد ترين ماه سال دي ماه با ميانگين درجه حرارت 42/10 درجه سانتيگراد و گرمترين ماه سال، تيرماه با ميانگين 16/ 33 درجه سانتيگراد مي باشد. درجه حرارت متوسط ساليانه اين شهرستان 78/21 درجه سانتيگراد است.
بارش:
متوسط بارندگي شهر كازرون بر اساس ايستگاه كليماتولوژي در يك دوره 24 ساله 05/444 ميليمترمي باشد. بيشترين بارندگي مربوط به ماههاي آذر، دي و بهمن مي باشد ولي در عين حال تفاوت قابل ملاحظه اي بين ارقام ريزشهاي جوي ساليانه و ماهانه سالهاي مختلف به چشم مي خورد.
در مجموع شهرستان كازرون جزء سه شهرستان پر باران استان فارس مي باشد.وبه طور كلي رژيم بارندگي در كازرون مديترانه اي است.
رطوبت نسبي:
ميزان رطوبت و تبخير در تمام مناطق شهرستان به غير از نواحي اطراف درياچه پريشان(فامور) به علت شرايط خاص منطقه تقريبا يكسان است. متوسط رطوبت نسبي ساليانه براساس يك دوره 24 ساله معادل 48/58 درصد است. بالاترين درصد رطوبت نسبي در دي ماه و پائين ترين اين درصد در خرداد ماه مي باشد . ميزان تبخير پيش بيني شده در طي يك دوره 11 ساله در ايستگاه كازرون برابر با 3883 ميليمتر است كه بيشترين آن مربوط به ماههاي تير و مرداد و كمترين آن مربوط به ماههاي دي و بهمن مي باشد
منابع آب ( هيدرو لوژي ) :
منابع آب شهرستان كازرون از منابع آب سطحي و زير زميني تشكيل شده است:
الف) منابع آب سطحي:
ا- درياچه پريشان ( فامور) 2 – رودخانه شاپور و جره و شعبات آن
قسمت شرقي منطقه كازرون حوزه آبريز درياچه پريشان و رودخانه جره را شامل مي شود و قسمت غربي منطقه كازرون كه تا رودخانه شاپور ادامه مي يابد قسمتي از حوضه آبريز رودخانه شاپور و شعبات فرعي آن ( ساسان و پهنگ) را شامل مي شود.
درياچه پريشان (فامور)
اين درياچه كه به زبان محلي « پيرشون» ناميده مي شود در فاصله 15 كيلومتري شرق شهر كازرون واقع شده كه آبهاي سطحي حاصل از ريزش هاي جوي حوضه اي به مساحت 263 كيلومتر مربع را در خود ذخيره مي كند. آب اين درياچه از صدها چشمه كوچك و بزرگ مناطق دشت ارژن و دشت فامور فراهم مي شود. از مساحت فوق 147 كيلومتر مربع دشتها و 116 كيلومتر مربع مساحت كوه و كوهپايه هاست. چشمه هاي زيادي در كف درياچه وجود دارند كه خود منبع آب درياچه است.
مساحت درياچه: 4 هكتار با ارتفاع 718 متر از سطح دريا
عمق متوسط آب : 5/1 متر
عميق ترين نقطه : 5/3 متر
حجم متوسط آب درياچه : 90 ميليون متر مكعب
درياچه پريشان در بين درياچه هاي دائمي ايران بزرگترين درياچه آب شيرين مي باشد كه اطراف آن را بيشه زار و باتلاق پوشانده است. انواع و اقسام ماهي هاي آب شيرين وگونه هاي نا ياب پرندگان در اين درياچه وجود دارد و آب آن قابل استفاده براي زراعت و كشاورزي است در اطراف اين درياچه زميني به وسعت 4 هكتار معروف به نرگس زار وجود دارد كه مملو از گلهاي نرگس زيبايي است كه در نوع خود بي نظير مي باشد.
رودخانه شاپور :
رودخانه شاپور از چشمه رنجان سرچشمه گرفته و در تنگ چوگان به چشمه ساسان متصل شده و به سمت استان بوشهر جريان مي يابد. رودخانه شاپور در استان بوشهر به رود دالكي مي پيوندد و با نام رود حله به خليج فارس مي ريزد. رودخانه شاپور در منطقه كازرون اهميت زيادي دارد و مي توان گفت كه اقتصاد كشاورزي و تامين آب منطقه به اين رودخانه بستگي دارد.
رودخانه جره:
اين رودخانه از ارتفاعات كوهمره سرخي سرچشمه گرفته و بعد از مشروب نمودن اراضي جره به طرف غرب متمايل مي شود و وارد منطقه كوهستاني مي گردد. اين رودخانه پس از عبوراز شرق كتل « ملو» و پل دالكي از شهرستان كازرون خارج مي گردد و به رود دالكي معروف مي شود و در سعدآباد شبانكاره (استان بوشهر) به رودخانه شاپور متصل مي شود و به خليج فارس ميريزد.
ب) منابع آبهاي زير زميني
1- جاههاي عميق و نيمه عميق 2- قنوات 3- چشمه ها
پوشش گياهي :
طبق تحقيقات به عمل آمده چهره منطقه از نظر پوشش گياهي در گذشته نسبت به حال تغيير كرده است امادر حال حاضر پوشش گياهي در شمال شرق و شرق گونه پسته وحشي، بادام، بادام كوهي كه در محل به «آخورك» معروف است، مي باشد واز شمال به طرف جنوب شرق تاحد مركز، جنگلهاي بلوط كه ازجنوب به طرف شمال تراكم آنها زيادتر مي گردد، ديده مي شود. قسمت هاي مركزي، جنوب غربي و جنوب اقليم مناسبي جهت كشت و رويش درخت خرما دارد. در دشت كازرون در حاشيه رودخانه شاپور باغات مركبات واقع شده كه بيشترين ميوه منطقه را تامين مي كند.
گياهان دارويي:
گياهان دارويي منطقه شامل بو مادرون، گل گاوزبان، كنگر صحرائي، سنجد، شاطره، آويشن، دنك، بابونه، شيرين بيان، خارشتر، چوبك، خاكشير، زرشك، ترنجبين، زيتون، بارهنگ، عناب، تدري، سپستون، به دانه و.... مي باشد كه از گذشته هاي دور تا زمان حال مردم اين ديار از آنها براي رفع برخي از بيماريها استفاده مي نمايند.
زندگي جانوري:
منطقه كازرون زيستگاه حيواناتي چون بزكوهي، قوچ، ميش، پلنگ، گرگ، شغال، روباه، كفتار، آهو، خرگوش و پرندگاني چون گنجشك، كبك، درنا، لك لك، اردك، دراج، تيهو، مرغابي،كبوتر، بلبل باغي، چكاوك، شاهين، كركس، عقاب و كلاغ مي باشد كه به واسطه وجود دشت سبز و دانه هاي فراوان و آب گوارا وجود دارند. به دليل شكارهاي بي رويه نسل برخي از جانوران ياد شده در معرض انقراض قرار دارد.
نظر خود را اضافه کنید.